Meslekle İlgi, Yetenek, Değer ve Kişisel Özellik İlişkisi
Meslek seçimi insan hayatını doğrudan etkileyen, geleceğini ilgilendiren en kritik kararlardan bir tanesidir. Kariyer hedefleri ve doğru meslek seçimi bireylerin yaşantısını çok olumlu etkilediği gibi kötü tercihler olumsuzlukları da getirebilir. Meslek seçiminde öğrenci, öğretmen ve veli üçgeni son derece hayati öneme sahiptir.
Her bireyin doğuştan gelen farklı yetenekleri ve potansiyeli gizli güçleri vardır. Yaşamları boyunca insanlar bunları ortaya koymak, kullanmak ve geliştirmek ister. İşimiz, bize bütün bu olanakları sağlayacak.
Bir başka deyişle, işi seçtiğimizde, doğuştan gelen yeteneklerimizin, potansiyelimizin ve öğrenme yoluyla kazandığımız bilgi ve becerilerin en iyi şekilde kullanılabilmesi mümkün olacaktır. Bu sayede kişinin kendini gerçekleştirme kapasitesi güçlü ve sağlıklı bir şekilde gelişecek ve yaptığı işi severek yapacaktır.
Meslek seçimi, hayatımızın en önemli kararlarından biridir. Çünkü seçtiğimiz meslek, ekonomik, sosyal, psikolojik, fizyolojik ve biyolojik olarak hayatımızı etkiler. Yaşamımızın 40 yılını bir mesleğe hazırlanarak ve icra ederek geçiriyoruz, bu da hayatımızın 10.000 gününü (hafta sonu tatilleri ve tatiller hariç) mesleğimiz ile ilgili etkinliklerle geçiriyoruz. Bir meslek seçerken bunun böyle olacağını hiç düşünmedik. Bununla birlikte, meslek seçerken aldığımız karar, ileride iş bulup bulamayacağımızı ve iş yaşamında mutlu ve başarılı olup olmadığımızı belirler.
Bir kişinin özelliklerine ve koşullarına en uygun olan en iyi meslek her zaman en iyisidir. Kısacası, birey her açıdan en uygun olan pozisyondur. Bu, kişinin şu üç temel özelliğini göz önünde bulundurmasını gerektirir. Kişisel istekleri, yetenekleri ve özellikleri meslek seçimini doğrudan etkiler.
Kariyer farkındalığı süreci, bireyin ilgi alanları ve yetenekleri hakkında daha fazla bilgi edinerek kendine uygun bir mesleği seçmesine ve bu alanda ilerlemesine yardımcı olmasına yardımcı olan bir süreçtir. Kariyer farkındalığı doğumdan ölüme kadar sürer. Öğretmenler, ilgi alanları, yetenekleri ve değerleri bu süreçte keşfetmede çok önemlidir. Farklı ortamlarda gözlemlemek, öğrencinin mesleki ilgi, yetenek ve değerlerini belirlemek için çok önemlidir.
Öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerlerini belirlemek için çeşitli etkinlikler ve uygulamalar kullanılabilir. Öğrencilerin farklı meslek gruplarını izlemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda öğretmenler olarak bir örnek olduğumuzu unutmamalıyız. Bu süreçte öğrencilere yeterli ve doğru bilgi vermek ve mesleklere olan ilgilerini desteklemek çok önemlidir.
Öğrencilerde mesleki gelişim ile ilgili olarak, öğrencilerin öğrenmesi gereken şey, toplumda çeşitli mesleklerin olduğunu ve her mesleğin toplumsal ihtiyaçlara cevap verdiğini kavramaktır. Meslek seçimi sürecinde öğrencinizin yanında olun ve ona rehberlik edin.
Bilindiği gibi aile toplumun temel bileşenidir. Her aile genel olarak o ülkenin kültürünü taşısa da birbirlerinden belirli sosyoekonomik farklılıklar gösterirler. Bu nedenle, her ailede farklılıklar olacağı gibi aynı ailedeki bireylerin bile farklı özellikler sergilemesine neden olur.
Eğitimciler, aileyi en iyi eğitim kurumu olarak görürler. Aile, çocuğun temel davranışları, iyiyi-kötüyü ve doğruyu-yanlışı öğrenmesine yardımcı olur. Aile kişiliğinin temelini atar. Aile, kültürel normları ve toplumsal kuralları benimser. Bu açıdan aile gerçek bir eğitim kurumudur. Çocuğun hayatının geleceği, ailesinde geçirdiği ilk yıllara bağlıdır.
Bir kişinin toplumdaki yeri öncelikle ailesi tarafından belirlenir. Çocuğun statüsü, öncelikle ailenin soyu, ekonomik durumu, eğitim düzeyi ve oturduğu yerden etkilenir. Daha sonra, çocuk ailesinin sunduğu fırsatlardan yararlanarak yeni statüler kazanır. Çocukların biyolojik, zihinsel ve psiko-sosyal özellikleri farklıdır.
Buna bağlı olarak, birçok çocuk ilgi, yetenek ve becerilerinde farklılıklar gösterir. Çocuk ve aile arasında gerçekleşen iletişim, çocuğun ruhsal ve duygusal gelişimini etkileyen en önemli bileşenlerden biridir. Hiçbir aile çocuğunu kasıtlı olarak yanlış bilgilendirmez. Yönetemeyeceği düşünülemez. Bununla birlikte, çocuğun sağlıklı bir ortamda büyümesi sağlayabilmek için, öncelikle aile ferlerinin nasıl davrandığını gözlemlemek bilinçli olmaları gerekir. Bu durum, öğrencinin akademik ve kültürel başarısını etkiler. Gelişimini ve kariyer tercihlerini etkilediği gösterilmiştir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, meslek seçimi ve mesleğe yönelme ile ilgili Aile, tartışılan en önemli değişken olduğunu gösterdi. Koymuştur. Meslek seçiminde rol oynayan sosyal faktörler ile ailesellikle ana-baba ilişkileri ve ailenin sosyoekonomik düzeyi oynayacaktır.
REHBERLİK SERVİSİ
Adres:
Kemalpaşa Mahallesi Okullar Bölgesi No18 16400 İNEGÖL/BURSA
Telefon
0 (224) 713 84 00